Ο αθλητής του Ο.Φ.Θ.Α. και του Γλαύκου Περιστερίου, Αργύρης Τυλιγαδάς μίλησε <<Στα Γήπεδα του Έβρου>> για τη συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κατηγοριών Τεχνικής Κολύμβησης, προχώρησε σε απολογισμό της φετινής του πορείας στην κλασική και την τεχνική κολύμβηση, αναφέρθηκε στους προσωπικούς του στόχους και εξήγησε το άθλημα και τις τεχνικές της τεχνικής κολύμβησης. Ακόμη, ευχαρίστησε τον προπονητή και πατέρα του, Γιώργο Τυλιγαδά, τις ομάδες στις οποίες ανήκει και το χορηγό του για τη στήριξη, που του παρέχει. Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο να μάθει κολύμβηση για την προσωπική του ασφάλεια.
Καταρχήν, θα ήθελα να μας περιγράψεις το άθλημα της τεχνικής κολύμβησης.
Η τεχνική κολύμβηση είναι ένα άθλημα, όπου οι αθλητές φορούν στα πόδια τους πέδιλα κολύμβησης (είτε μονά είτε διπλά πέδιλα) και αναπνευστήρα στο στόμα τους, ώστε να έχουν το κεφάλι τους καθ' όλη τη διάρκεια του αγωνίσματος μέσα στο νερό. Είναι ένα εντυπωσιακό άθλημα γιατί αναπτύσσονται αρκετά μεγάλες ταχύτητες στο νερό και είναι ένα άθλημα που θα έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν από κοντά όλοι οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης στο εγγύς μέλλον, μιας και η πόλη μας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης στις 24-28 Ιουνίου 2016, καθώς και τους Παγκόσμιους Πανεπιστημιακούς Αγώνες στις 29-30 Ιουνίου 2016.
Υπάρχουν τρία είδη αγωνισμάτων στην Τεχνική Κολύμβηση: στο ένα οι αθλητές φορούν στα πόδια τους μονοπέδιλο και έχουν τα χέρια τους τεντωμένα μπροστά φορώντας αναπνευστήρα. Το δεύτερο είναι το υποβρύχιο, όπου οι αθλητές πάλι φορούν μονοπέδιλο αλλά κολυμπούν συνεχώς υποβρύχια αναπνέοντας από μπουκάλα με οξυγόνο την οποία κρατούν με τα χέρια τους τεντωμένα μπροστά. Και στο τρίτο είδος, οι αθλητές φορούν διπλά πέδιλα και αναπνευστήρα κολυμπώντας κανονικό ελεύθερο, όπως στην κλασική κολύμβηση.
Πώς ήταν η εμπειρία από τη συμμετοχή σου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης;
Αυτοί οι αγώνες ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κατηγοριών, καθώς έχω μόλις δέκα μήνες, που ξεκίνησα να ασχολούμαι με το άθλημα της Τεχνικής Κολύμβησης. Αυτοί οι αγώνες δεν ήταν ο βασικός στόχος μου για φέτος, μιας και είχα προσηλωθεί για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών της Κλασσικής Κολύμβησης, που έγινε στις 12-14 Ιουνίου, όπου και κατέλαβα την πέμπτη θέση στα 200μ. πεταλούδα Ανδρών. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης ερχόμουν με τον έβδομο χρόνο στο 50αρι με διπλά πέδιλα και κατέκτησα τελικά το χάλκινο μετάλλιο κάνοντας χρόνο 20.60, βελτιώνοντας το 21.55, που είχα από το Μάϊο. Η εμπειρία μου στο άθλημα της Τεχνικής Κολύμβησης είναι αρκετά μικρή, εξ' ου και η εμφανής βελτίωση αγώνα με τον αγώνα.
Μπορείς να μου κάνεις έναν απολογισμό από τη φετινή πορεία σου στην κλασική και την τεχνική κολύμβηση;
Στην κλασική κολύμβηση φέτος έκανα μια αλλαγή μιας και το αγώνισμα, που ειδικευόμουν ως τώρα ήταν το 50αρι ύπτιο και επειδή τελευταία δε μου έβγαιναν οι χρόνοι μου όσο θα ήθελα, αποφάσισα προς το τέλος της σεζόν να αλλάξω αγώνισμα, οπότε εστίασα στα 200μ. πεταλούδα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών, όπου και κατέβασα περίπου έξι δευτερόλεπτα το ατομικό μου ρεκόρ, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση. Για το άθλημα της τεχνικής κολύμβησης ήταν η πρώτη μου σεζόν, καθώς για πρώτη φορά συμμετείχα σε αγώνες τον περασμένο Δεκέμβριο και συνολικά συμμετείχα σε τρεις αγώνες, με τελευταία την πρόσφατη συμμετοχή μου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κατηγοριών στα Χανιά. Εκεί κατέλαβα την τρίτη θέση στα 50μ διπλά πέδιλα, την έκτη θέση στα 100μ. και την ένατη στα 200μ. (διπλά πέδιλα).
Ποιοι είναι οι στόχοι σου για τη φετινή σεζόν;
Για την κλασική κολύμβηση είναι να κάνω καλές εμφανίσεις καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς με χρόνους κοντά στο ρεκόρ μου και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών να το βελτιώσω. Για την τεχνική κολύμβηση είναι επίσης να βελτιώσω το ατομικό μου ρεκόρ κυρίως στο 50αρι διπλά πέδιλα, που είναι το καλό μου αγώνισμα και να κατακτήσω ένα μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΟΠΕΝ, που φυσικά είναι ένας αρκετά δύσκολος στόχος, μιας και φέτος δεν είχα καταφέρει να περάσω στον τελικό του αγωνίσματος.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον πρωτεργάτη της όλης πορείας μου στο χώρο του πρωταθλητισμού, τον προπονητή και πατέρα μου, Γιώργο Τυλιγαδά, που σ' αυτόν οφείλω αρχικά την ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό και εν συνεχεία τις επιτυχίες που είχα κατά καιρούς. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα Δ.Σ. των δύο ομάδων μου για φέτος, αφενός του Γλαύκου Περιστερίου, στον οποίο ανήκα τη φετινή σεζόν και αφετέρου του Ο.Φ.Θ. Αλεξανδρούπολης, στον οποίο προπονούμαι όλα αυτά τα χρόνια με τις καλύτερες συνθήκες που μπορούν να προσφέρουν κάθε φορά. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το χορηγό μου, την επιχείρηση βιολογικών τροφίμων <<ΥΠΕΡΠΟΙΟΤΙΚΟ>> και συγκεκριμένα τον ιδιοκτήτη της, Δημήτρη Λυμπενίδη για τη στήριξή του στη φετινή μου πορεία.
Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στον κόσμο για το άθλημα της κολύμβησης;
Θα ήθελα να καλέσω όλο τον κόσμο και κυρίως τους γονείς της Αλεξανδρούπολης να στείλουν τα παιδιά τους στο κολυμβητήριο για να μάθουν να κολυμπούν, γιατί είμαστε σε μια παραθαλάσσια χώρα και είναι κρίμα να υπάρχουν πνιγμοί στη θάλασσα τα καλοκαίρι, λόγω έλλειψης γνώσης της κολύμβησης. Είναι πολύ σημαντικό όλοι ανεξαιρέτως να ξέρουν να κολυμπούν για την προσωπική τους ασφάλεια.
Να συγχαρούμε τον Αργύρη Τυλιγαδά για τη φετινή του πορεία και να του ευχηθούμε ανάλογες επιτυχίες και στο μέλλον!
Συντάκτης: Λεωνίδας Κάλφας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου